\

Incoterm Ex Works

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

In Detail: de Incoterm Ex Works

Ex Works, een incoterm welke dagelijks zeer vaak wordt toegepast in de transportwereld. Vele ondernemers vinden de incoterm Ex Works “heilig”. Door deze incoterm toe te passen, laat de verkopende partij alles op het gebied van transport door de koper regelen. De verwachting is dus dat de verkoper zonder zorgen zit en achterover kan leunen, echter kan er afgevraagd worden of dit in alle gevallen wel van toepassing is.

 

Een incoterm waarbij de verkoper niets hoeft te doen

Bij het exporteren van goederen komen vele regels en wetten om de hoek kijken. Ondernemers moeten zich goed in deze regels en wetten verdiepen en daarnaast is het ook van belang dat ondernemers over de juiste kennis beschikken van de markt waar zij naartoe willen exporteren. Om het proces van exporteren allemaal wat gemakkelijker te maken, kan de verkopende partij de incoterm Ex Works toepassen. Met het toepassen van deze incoterm is alleen een factuur en een eventuele paklijst voldoende voor de verkoper. Alle andere zaken, zoals douane, EUR. 1 certificaten en het benodigde papierwerk dienen door de kopende partij afgehandeld te worden.

 

Incoterm Ex works nader bekeken

De incoterm Ex Works heeft vooral voor de verkopende partij vele voordelen. Als de goederen éénmaal geproduceerd zijn en nadien verpakt en klaar zijn voor export, heeft de verkoper feitelijk zijn of haar verplichtingen van Ex Works voltooid. Vanaf dat moment hoeft de verkoper zich geen zorgen meer te maken om o.a.:

• Wanneer de koper langskomt om de goederen op te halen;
• Welke vorm van transport de koper geeft gekozen;
• De vrachtbrief en de verdere afhandeling daarvan;
• Vrachtpenningen welke betaald moeten worden;
• Uitvoerformaliteiten;
• Hoe de goederen geladen gaan worden;
• De transittijd en de route die hierbij afgelegd wordt;
• Transportrisico’s en mogelijk oponthoud onderweg.

De verkopende partij zit zonder zorgen als deze zijn of haar verplichtingen van Ex Works heeft voltooid, echter zullen er toch wat zorgen zijn:

• Kan de chauffeur van de kopende partij wel vertrouwd worden? Heeft de chauffeur de goederen wel met zorg geladen en zijn daadwerkelijk alleen de goederen geladen die voor de chauffeur bestemd waren?;
• Voor welke vervoerder werkt die chauffeur nou eigenlijk en is deze partij wel betrouwbaar?;
• Wanneer zullen de goederen aankomen en is er eigenlijk überhaupt al betaald voor deze goederen?

Zoals hierboven gelezen kan worden, heeft de incoterm Ex Works niet alleen maar voordelen voor de verkoper. De verkoper mag dan wel ontzien worden in alle rompslomp, maar er zitten ook wat onzekerheden aan vast. Om deze onzekerheden uit te bannen worden er vaak optionele eisen aan Ex Works toegevoegd door de verkoper. De optionele eisen waaraan gedacht kan worden zijn:

• De verkoper wil zelf verantwoordelijk zijn voor het laden van de goederen;
• De verkoper wil zelf de vrachtbrief en het uitvoerdocument opstellen;
• In enkele gevallen wil de verkoper zelf verantwoordelijk zijn voor het verzorgen van transport.

De incoterm Ex Work wordt aardig uitgekleed door dit soort optionele eisen van de verkoper.

 

Ex works in de praktijk

Zoals eerder aangegeven is Ex Works een veelgebruikte en populaire incoterm in de transport wereld. Echter wordt deze incoterm zo vaak aangepast en hervormt naar de eisen van de verkoper, dat er eigenlijk niet meer gesproken kan worden van een Ex Works levering. Door de vele wijzigingen die worden toegepast aan Ex Works, wordt deze incoterm feitelijk een FCA (Free Carrier) levering.

Bij Ex Works zou het zo moeten zijn dat de koper volledig verantwoordelijk is voor het ophalen en laden van de goederen. In de praktijk komt het echter steeds vaker voor dat de verkopende partij de goederen laad om klantvriendelijker over te komen.

Tevens zou het bij Ex Works ook zo moeten zijn dat de chauffeur van de kopende partij zelf de loods ingaat en het beschikbare materiaal gaat bedienen om de goederen te laden. Echter wordt dit door vele bedrijven niet toegestaan vanwege het bedrijfsbeleid. Daarnaast wordt in de praktijk, bij bestemmingen buiten de Europese Unie, de douaneformaliteiten door de verkoper afgehandeld en vult deze tevens de vrachtbrief (CMR) zelf in. Als dit gebeurd kan er niet meer gesproken van een Ex Works levering, dan is de incoterm FCA (Free Carrier) beter op zijn plaats.

 

Ex works en ontvangstbewijs

Bij de incoterm Ex Works zit voor zowel de koper als verkoper geen verplichting tot het sluiten van een vrachtcontract. Een vrachtbrief mag en kan dan ook niet gezien worden als het bewijs dat de verkoper aan zijn afleverplicht heeft voldaan. Het is echter wel verstandig en tevens aan te raden dat de verkoper een geldig ontvangstbewijs ontvangt en eist. Een pre-shipment certificate kan zo’n bewijs zijn en kan opgemaakt worden door een derde partij. Als alternatief voor een pre-shipment certificate kan een paklijst gebruikt worden als ontvangstbewijs.

 

Ex Works, de conclusie

De incoterm Ex Works is in zijn wettelijke vorm een goede uitkomst voor verkopers die zich niet willen bezig houden met het transport en de rompslomp wat bij het exporteren van goederen komt kijken. Echter is het van belang dat er geen optionele eisen aan deze incoterm worden toegevoegd. De grens tussen de incoterms FCA (Free Carrier) en Ex Works wordt door deze optionele eisen een grijs gebied. Vele verkopers hebben daarom het zekere voor het onzekere genomen en passen voortaan de incoterm FCA (Free Carrier) toe.

Wij bij Cargorilla beschikken in-house over specialisten met uitgebreide kennis van de diverse incoterms en welke het meeste geschikt is voor uw specifieke logistieke situatie. Uiteraard staan wij dagelijks voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te voorzien van advies op maat. Neem direct contact met ons op. Dit kan via info@cargorilla.nl of door direct met ons te bellen op 085 484 86 26

Incoterm Ex Works

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Offerte aanvragen >

Binnen 1 minuut ingevuld | Binnen 1 uur reactie!

Waarom kiest u voor Cargorilla?

Just-in-Time levering

Cargorilla coördineert graag uw transport en als de situatie daarom vraagt zelfs op basis van Just-in-Time levering. Ongeacht bestemming, soort goederen of de mate van urgentie! En exact wanneer u over de goederen wilt beschikken.

Wij regelen alle documenten

Cargorilla verzorgt vakkundig al uw export- en import documenten, evenals specialistische douane documentatie. Cargorilla beschikt inhouse over eigen douane declaranten, welke u te allen tijde ondersteunen op douane gebied.

Full service dienstverlening

Van A tot Z geregeld, dat is de Cargorilla aanpak. Transport per weg, zee, lucht, rail of koerier; we regelen het graag en goed. Ook voor (tijdelijke) opslag, Value Added Services en transport verzekeringen zijn wij graag uw logistieke partner!

Dagelijks transport

Door bundeling van transportvolumes bieden we concurrerend transport aan. Dit geldt voor elke bestemming in Europa of daarbuiten! Ons netwerk van gespecialiseerde transporteurs voldoet volledig aan ons hoge service level.

Offerte aanvragen >