\

Brexit gevolgen voor transportsector

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Op 23 juni 2016 heeft het Verenigd Koninkrijk er voor gestemd de Europese Unie te verlaten. Deze zogenoemde “Brexit” op 29 maart 2019 heeft veel gevolgen, waaronder voor de transportsector. Met 8% van de Nederlandse export is het Verenigd Koninkrijk de tweede handelspartner van ons land. Zet je dit om in cijfers dan exporteren wij voor ca. 38 miljard euro aan goederen naar dit land, terwijl er voor 21 miljard euro aan goederen geïmporteerd wordt. Gezien de importantie van het Verenigd Koninkrijk als handelspartners van Nederlandse bedrijven is de Brexit een echt hoofdpijndossier.

In deze blog vertellen wij u meer over de Brexit gevolgen voor transport van en naar het Verenigd Koninkrijk.

 

Juridische contracten

Juridische contracten zijn misschien niet het eerste waar je aan denkt bij de Brexit. Het is echter zeer belangrijk om deze na te gaan lopen en waar nodig deze te herzien. Veel juridische contracten binnen de transport wereld zijn op dit moment enkel geldig voor export en import binnen de Europese-Unie. Als de Brexit éénmaal definitief is, behoort het Verenigd Koninkrijk echter niet meer tot de EU. Er zijn verschillende manieren om je juridische contracten “Brexit proof” te maken, dit kun je doen door het volgende;

• Pas de ‘materiëlematerial adverse change’ clausule toe in je contract. Hiermee kun je opnieuw over een langlopend commercieel contract onderhandelen vanwege een onvoorziene verandering in de omstandigheden, in dit geval de Brexit;

• Besteed in je langlopende contracten afgesloten met een partner, bijzonder aandacht aan wie verantwoordelijk is voor extra belastingen of douanekosten na de Brexit;

• Controleer het territoriale bereik van je belangrijke contracten. Beperkingen in territoriaal bereik zijn heel gebruikelijk met betrekking tot concurrentiebedingen of in distributiecontracten.Indien het territoriale bereik van een contract (clausule) beperkt is tot ‘de EU’ kan er onzekerheid zijn of dat nog steeds het Verenigd Koninkrijk omvat na de Brexit.

 

Fiscale en Economische gevolgen Brexit

De Brexit zal gepaard gaan met de nodige fiscale en economische gevolgen welke door zullen werken in het Verenigd Koninkrijk zelf, maar ook in de landen welke handel bedrijven met het land. We zetten een paar fiscale en economische gevolgen voor u op een rijtje.

Devaluatie Britse Pond
Veel economen voorspellen een devaluatie van de Britse pond van zo’n 15 – 20%. Deze devaluatie zal een grote impact op de financiële markten en prijzen in het Verenigd Koninkrijk.

Minder transport naar het Verenigd Koninkrijk
Door de devaluatie zullen er minder producten ingevoerd worden door bedrijven in het Verenigd Koninkrijk. Voor deze bedrijven zal het namelijk duurder worden om producten in te voeren.

Meer transport vanuit het Verenigd Koninkrijk
De devaluatie van de Britse pond heeft wel als gevolg dat Britse producten goedkoper worden voor de EU-landen, en dat er dus meer goederen uit het Verenigd Koninkrijk worden vervoerd naar het vasteland.

BTW
Ook na de Brexit blijft het BTW nultarief gelden. Echter zullen de formaliteiten wel wijzigen omdat er geen sprake meer is van een zogenaamde intracommunautaire levering. U kunt als bedrijf nog wel voor het nultarief in aanmerking komen, maar dan dient u wel zo veel mogelijk bewijsstukken te kunnen overleggen waaruit blijkt dat de goederen zijn uitgevoerd.

Dit kun je doen door o.a. de volgende bewijsstukken in uw administratie te bewaren:

• Een exemplaar van vervoersbescheiden;

• Een exemplaar van uitvoeraangiften uit de EU;

• Kopieën van vrachtbrieven;

• Kopieën van correspondentie met de buitenlandse afnemer;

• Kopiefacturen ten name van de buitenlandse afnemers;

 

Douane gevolgen Brexit

Op dit moment behoort het Verenigd Koninkrijk nog tot de Europese Unie waardoor het nog lid is van de douane-unie. Hierdoor zijn in principe dezelfde regels en tarieven in elke lidstaat van toepassing. Een douane-unie heeft vele voordelen voor haar leden;

• Goederen kunnen worden vervoerd naar andere lidstaten zonder verdere betaling van douanegelden of verdere douaneformaliteiten als deze in ‘vrije circulatie’ zijn. Dit houdt in dat alle invoerrechten zijn betaald en alle invoerformaliteiten zijn vervuld;

• Alle EU-lidstaten hanteren dezelfde externe tarieven jegens derde landen. Hierdoor profiteren alle lidstaten van de preferentiële tarieven die overeen zijn gekomen in het kader van de vrijhandelsovereenkomsten van de EU.

Echter, als de Brexit éénmaal een feit is, vervallen bovenstaande voordelen. Onderstaand een aantal Douane gevolgen van de Brexit;

• Er zullen invoerrechten betaald moeten worden voor goederen vanuit het Verenigd Koninkrijk. Deze rechten worden berekend over de douanewaarde, bestaande uit de aankoopwaarde van de goederen + de vracht- en verzekeringskosten tot aan de binnenkomst van de goederen in de EU. Tevens zal het Verenigd Koninkrijk ook invoerrechten gaan heffen over Nederlandse producten;

• Er zal bij de import en export met het Verenigd Koninkrijk vaker een vergunning als het EUR1-Certificaat nodig zijn;

• De Sagitta-codes worden ingevoerd. Dit zijn wettelijke codes welke door de computersystemen worden gebruikt bij de douane aangifte van goederen.

Onderstaande afbeelding geeft weer welke aan douane activiteiten u op dit moment al aan zou kunnen denken en welke risico’s en acties hieraan verbonden zijn.

 Douane brexit
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

Eigen douane declaranten

Wij bij Cargorilla Logistics zijn continu op de hoogte van de laatste douane ontwikkelingen omtrent de Brexit. Op onze speciale douane pagina leest u meer over onze services. Liever persoonlijk contact met onze douane specialisten bel ons dan op: 085 – 484 86 26 of stuur een mailtje naar info@cargorilla.nl

 

Extra informatie Brexit gevolgen

Heeft u naar aanleiding van onze blog nog vragen over de Brexit gevolgen voor transport? Neem dan contact op met onze transport specialisten. Zij kunnen u alles vertellen over de Brexit.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Offerte aanvragen >

Binnen 1 minuut ingevuld | Binnen 1 uur reactie!

Waarom kiest u voor Cargorilla?

Just-in-Time levering

Cargorilla coördineert graag uw transport en als de situatie daarom vraagt zelfs op basis van Just-in-Time levering. Ongeacht bestemming, soort goederen of de mate van urgentie! En exact wanneer u over de goederen wilt beschikken.

Wij regelen alle documenten

Cargorilla verzorgt vakkundig al uw export- en import documenten, evenals specialistische douane documentatie. Cargorilla beschikt inhouse over eigen douane declaranten, welke u te allen tijde ondersteunen op douane gebied.

Full service dienstverlening

Van A tot Z geregeld, dat is de Cargorilla aanpak. Transport per weg, zee, lucht, rail of koerier; we regelen het graag en goed. Ook voor (tijdelijke) opslag, Value Added Services en transport verzekeringen zijn wij graag uw logistieke partner!

Dagelijks transport

Door bundeling van transportvolumes bieden we concurrerend transport aan. Dit geldt voor elke bestemming in Europa of daarbuiten! Ons netwerk van gespecialiseerde transporteurs voldoet volledig aan ons hoge service level.

Offerte aanvragen >